perjantai 13. joulukuuta 2013

Niskasta kiinni

Mulla on aamulla töitä, ja tiedossa on rankka päivä, joten tottakai selailen kahdelta yöllä koirankoulutussivuja...

Meillä on Toffen kanssa tässä koko ajan ollut pientä ohitusongelmaa lenkillä. Tai ei ehkä ihan pientäkään...Ja tottapuhuen se on jopa pahentunut tässä kuluneiden kuukausien aikana.

Toffehan on (teini)akitamaiseen tapaan hyvin dominoiva muita uroksia kohtaa, ja ehkä epävarmuudestankin johtuen se kokee tarpeelliseksi rähistä. Nähdessään vastaan tulevan uroksen Toffe aloittaa uhkaavan tuijotuksen ja sitten vastapuolen reaktiosta riippuen joko tekee pikku hyökkäyksen, jonka estän hihnasta nykäisyllä tai vaihtoiehtoisesti kunnon rähinähyökkäyksen jonka estoon joudun käyttämään koko kehoani.
Myöskään narttujen ohittaminen ei suju meillä neutraalisti, vaan niitäkin pitäisi päästä moikkaamaan.

Minä teen uudenvuodenlupauksen nyt hivenen etuajassa ja otan koiran sijasta itseäni niskasta kinni. Tavoitteena on saada koirien ohituksesta vaivatonta tulevan vuoden aikana. Aloitan tekemällä kontaktiharjoituksia näiden ohjeiden mukaan. Ensin siis harjoitellaan kontaktia häiriöttömästi helpossa paikassa, ja vähitelleen vaikeutetaan harjoitusta. Sitten aletaan hyödyntää opittua kontaktia ohitustilanteissa. Siihen asti vältellään liian kiihkeitä ja vaikeita ohitustilanteita. Kierretään koirakot tarpeeksi kaukaa ja kiinnitetään huomiota johonkin muuhun. Helppo homma, vai mitä?

Meillähän on ollut samaa rähinäongelmaa myös näyttelykehssä, mutta siellä olen sen saanut kuriin namien avulla. Olen kokeillut sitä myös lenkeillä, mutten kuitenkaan ole kokenut sitä toimivaksi. Ensinnäkin imuttaminen on aika kivuliasta kun koira jyrsii namin toivossa kuivia kynsinauhojani. Ja toisaalta jos Toffe ei niissä tilanteissa edes huomaa sitä toista koiraa kun on niin hekumoissaan niistä nameista niin onko harjoituksesta edes mitään hyötyä?
Joten meidän tosiaan pitää opetella se kontakti, jotta koira jaksaa keskittyä minuun, ja voin imuttamisen sijasta syöttää nameja koko ajan ja samalla säästää kynsinauhani.

Ja sitten ei kun vaan tuumasta toimeen. Nyt kun tämä on täällä julistettu, niin en voi enää laistaa asiasta!

Toffe odottaa innolla alkavaa tehokoulutusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti